Hieronta hoitomuotona

Miksi koiraa hierotaan?

Hieronta on yksi vanhimpia hoitomenetelmiä sekä ihmisten, että eläinten keskuudessa. Koiraa hierotaankin samoista syistä kuin ihmistäkin.

Hieronnalla hoidetaan kipeytyneitä lihaksia ja löysätään lihasjännitystä, parannetaan lihasjännityksestä ja hermopinteistä johtuvaa kipua, rentoutetaan kehoa ja mieltä, parannetaan liikkumista, hoidetaan lihasperäisiä ontumia, ennaltaehkäistään vaivojen syntyä, parannetaan verenkiertoa ym. Koiran voi tuoda hierojalle myös tottumaan vieraan ihmisen käsittelyyn tai vaikka hemmoteltavaksi. Hieronta on koirasta mukavaa!

 

Alla muutama esimerkki erilaisista hierontatarpeista.

Harrastuskoira on urheilija siinä missä ravihevonenkin tai vaikkapa maratoniin treenaava ihminen. Urheilija kaipaa säännöllistä lihashuoltoa. Hieronta ennaltaehkäisee revähdyksiä, auttaa palautumaan rasituksesta ja rentouttaa kipeytyneitä lihaksia.

Kotikoirilla on vastoin yleistä käsitystä usein tarve lihashuollolle. Lihasjumeja aiheuttaa mm. revähdykset, törmäykset ja liukastumiset esimerkiksi lattialla tai jäätikkäällä. Näihin ongelmiin kotikoirakin yleensä törmää elämänsä aikana. Kotikoiraa voi myös hemmotella hieronnalla.

Näyttelykoiraa on hyvä hieroa noin viikkoa tai kahta ennen näyttelyä. Hieronnalla rentoutetaan koiran lihaksia, saadaan liikkeet vapaammiksi ja pidemmiksi. Hieronnalla voidaan pureutua myös yksittäisiin ongelmiin, esimerkiksi puutteelliseen etujalan askelpituuteen.

Ontuvaa koiraa voidaan hoitaa hieronnalla, mikäli ontuma on lihasperäinen. Tämä on hyvin yleistä ja hoidettavissa yleensä muutamalla hierontakäynnillä. Jo yhdellä käynnillä voi olla vaikutusta koiran liikkumiseen, mutta paras tulos saavutetaan usein kuuriluontoisella hieronnalla.

Leikkauksesta toipuvaa koiraa voidaan hieroa vähentääkseen arpien ja kiinnikkeiden kasvua. Hieronta vaikuttaa pintaverenkiertoon ja aineenvaihduntaan. Leikkausten jälkeen on myös normaalia, että kudoksiin kertyy ylimääräistä nestettä, joka aiheuttaa turvotusta ja kiristävää tunnetta. Näitä voidaan helpottaa erilaisilla hierontatekniikoilla. (Muista kysyä eläinlääkäriltä lupa hierontaan leikkauksen jälkeen!)

Arkaa tai pidättyväistä koiraa voidaan totuttaa vieraan ihmisen käsittelyyn hieronnalla. Hieroja ottaa koiran luonteen huomioon työssään ja valikoi sopivimmat hierontamenetelmät ja tavoitteet yksilöllisesti jokaisen koiran kohdalla.

Kipeän koiran oloa voidaan lähes poikkeuksetta helpottaa hieronnalla. Hieroja selvittää kivun syytä alkuhaastattelulla ja tutkimalla koiraa. Esimerkiksi nivelrikkoisella koiralla on usein jumiutuneita lihaksia, koska koira lepuuttaa kipeää raajaa ja vastakkainen raaja on kovemmalla työllä.

Hieronta vaikuttaa suotuisasti myös verenkiertoon, aineenvaihduntaan, hermojärjestelmään ja ihon toimintaan.